info@miklyakitti.hu+3670-385-2205 | INSTAGRAM | FACEBOOK

Bőrproblémák egy endokrinológus szemével

Dr. Veres Agneta endokrinológus

Endometriózis. Ki lehet ebből gyógyulni?

Az endometriózis gyakori probléma a termékeny korú nők életében. Előfordulhat tünetmentesen, de a leggyakoribb és könnyen felismerhető tünetek a hasi fájdalom (görcsös vagy állandó tompa jellegű) – főként a menstruáció ideje alatt, kifejezett PMS (premenstruációs szindróma), rendszertelen menstruáció, pecsételő vérzések, székelési szokások megváltozása, gyakori vizelési inger, krónikus fáradtság, hátfájdalom. Az endometriózis gyakran társul meddőséggel. Változó megjelenése miatt kizárólag a tünetek alapján diagnózist felállítani nem lehet.

Az endometriózis háttere komplex, gyakran merül fel endokrinológiai kérdés a betegség kivizsgálása során, de a kezelése elsősorban nőgyógyászati feladat. Az endometriózissal összefüggésben endokrinológiai szempontból az autoimmun pajzsmirigy betegségeket (Hashimoto thyreoiditis – pajzsmirigy alulműködéssel vagy anélkül, Basedow-kór), a pajzsmirigy göbös betegségeit kell megemlítenünk. A pajzsmirigyhormonok diszregulációja részben felelős lehet az endometriózis kialakulásában, de nem ez okozza önmagában a betegséget! Pajzsmirigy-rendellenesség jelenléte esetén rosszabbodhatnak az edometriózissal összefüggő panaszok.

A betegség kezelése több támadáspontú, gyógyszeres és műtéti kezelés a betegség súlyosságától függően szükséges lehet. Az életmódbeli változtatások jótékony hatásúak lehetnek a betegség lefolyására, de emellett mindenképpen szükséges a megfelelő gyógyszeres/műtéti kezelés is.

Arckrém, kozmetikum

Mivel komolyan fontosnak tartom a bőrhibák, bőrproblémák esetében a háttérben húzódó okok felderítését, felkértem Dr. Veres Agneta endokrinológust, hogy beszélgessünk erről a témáról. Jó, ha te is tudod, a bőrön jelentkező tünetek mögött milyen betegségek állhatnak, és mit tudsz tenni.

Általában milyen panaszokkal fordulnak hozzád a nők? Mi az elsődleges, ami a legtöbbször előfordul?

A mindennapi gyakorlatban a nők legtöbbször testsúlynövekedés, hajhullás, fokozott szőrnövekedés és fáradékonyság miatt fordulnak endokrinológushoz, de emellett további gyakori okok az aknés bőr vagy egyéb bőrproblémák, rendszertelen menstruációs ciklus vagy termékenységi szándék.

Mi a tapasztalat, milyen hosszú az út a megoldásig, mire kiderül a probléma forrása? Mitől függ a hosszúsága?

A probléma forrását kideríteni nem minden esetben egyszerű. Mivel hormonális eltéréseket vizsgálunk, ezért ez minden páciens esetében egyéni, és különféle módokon nyilvánulhat meg.

Optimális esetben a betegek egy háziorvos által már megkért rutin labor vizsgálattal érkeznek a rendelésre, amiből információt nyerhetünk a vese- és májfunkcióról, vérzsírokról, jó esetben az alap pajzsmirigy működésről és a vasanyagcsere állapotról. A továbbiakban, panaszoktól függően, az endokrinológus további hormonális laborvizsgálatokat fog elrendelni, amelyek esetében általában figyelembe kell venni a menstruációs ciklust is. Fontos megjegyezni, hogy egy negatív labornak is értéke van, hiszen általa kizárásra kerülhetnek egyes betegségek. A pontos diagnózis felállítása azonban időigényes, heteket, akár hónapokat is igénybe vehet.

Hajhullás, pajzsmirigy, bőrproblémák

A transz (telített) zsírsavak fogyasztása ronthatja az endometriózis megjelenését, míg az Omega-3 zsírsavak fogyasztása javíthatja a betegség tüneteit és megjelenését. A vörös húsok fogyasztása nagyobb endometriózis rizikóval jár. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása csökkentheti az endometriózis kialakulásának rizikóját. A D-vitamin koncentráció fordított arányosságban áll az endometriózis rizikóval: megfelelő D-vitamin ellátottság csökkenti az endometriózis kialakulásának rizikóját. Az alkoholfogyasztás potenciális rizikófaktornak tűnik az endometriózis szempontjából. Antioxidánsok és vitaminok: az A-, C-, D-, E- vitaminok és a folsav befolyásolják az oxidatív stresszt és csökkenthetik az endometriózis rizikóját, amennyiben ez természetes formában, étellel jut be a szervezetbe (étrendkiegészítők esetében az előny nem volt igazolható).

Az endometriózis gyógyítását tehát komplex módon kell megközelíteni?

Így igaz. A teljes gyógyulás nem lehetetlen, de egy hosszú, komplex folyamat. A gyógyulási esély függ a betegség összetettségétől, kiterjedésétől, hogy milyen stádiumban került diagnosztizálásra. A megfelelő életmódbeli, gyógyszeres és műtéti kezelés ellenére is igen magas a betegség kiújulásának rizikója.

Mit javasolsz megelőzésként? Mire figyeljenek oda a nők, hogy a betegségek ne alakuljanak ki? Egyáltalán megelőzhetőek?

Nagyon sok betegség kezelésében az egyik fő alappillér az életmódterápia. Ez prevenciós jelleggel is alkalmazható. A mindennapi rohanó életben szánjunk kellő figyelmet a rendszeres étkezésekre (többször keveset elv!), igyekezzünk minőségi ételeket fogyasztani, amelyek biztosítják a napi megfelelő ásványianyag- és rostbevitelt. A megfelelő táplálkozási szokások kialakításában segítségünkre lehet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kialakított Okostányér®, amely útmutatást ad a megfelelő táplálkozás kialakításához, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A táplálkozás mellett rendkívül fontos a rendszeres fizikai aktivitás beiktatása a mindennapokba, akár már heti 5 alkalommal 20 perc sétával (a napi átlagon felül) többet tehetünk az egészségünkért.

Köszönöm a beszélgetést Dr. Veres Agneta endokrinológus doktornőnek!

Ha a doktornőt válaszai alapján szeretnéd felkeresni, az elérhetőségeit szívesen megadom neked. Valamint bőrproblémáiddal kolléganőimmel együtt várunk a MIKLYA KITTI BEAUTY ART STUDIO kozmetikai kezelésein. Foglalj időpontot az oldal tetején található Foglalás gombot megnyomva, vagy keress elérhetőségeink valamelyikén!

error: Content is protected !!